Marieke Dijkstra

Bondscoach zaalhockeyteam

Marieke (1978) is oud-international, zowel op het veld als in de zaal. Ze nam deel aan 4 EK’s en 3 WK’s. Ze kent alle aspecten van het spel: speelster én coach (korte tijd zelfs tegelijk), werken met heren en met dames, met talenten en met vedettes, oog voor tactiek en voor sfeer.

Sportief hoogtepunt

Het was natuurlijk prachtig (en tamelijk uniek..) om als dame de heren van Voordaan naar de Hoofdklasse te leiden in 2015. Een nóg groter hoogtepunt was het wereldkampioenschap in de zaal datzelfde jaar, als bondscoach bij de dames. Natuurlijk de gouden medaille zelf, maar vooral de manier waarop: een unieke flow, álles klopte in het team.

Naast het veld

Marieke werkt voor Vereniging Sport Utrecht. Binnen de regionale topsport organisatie begeleidt ze topsporters en talenten uit verschillende sporten. Marieke is van huis uit organisatiepsychologe. Behalve naar techniek en tactiek kijkt ze daarom vooral naar mentale aspecten en groepsprocessen.

Trainingsthema’s

Er wordt vaak gesteld dat je heren- en damescoaches hebt, omdat de aanpak totaal verschillend is. Het lukt Marieke telkens weer om deze verschillen te overbruggen. Daarbij werkt ze bovendien met vedettes en nieuwe talenten. Individueel maatwerk leveren binnen teamprocessen vormt daarom de rode draad in haar trainingsthema’s:

  • Talentbegeleiding en coaching
  • Feedback geven
  • Groepsprocessen en teamontwikkeling

Bij de training Time-out weet ze alle teamleden aan te spreken en te stimuleren. Ze gebruikt actieve teamontwikkelingsoefeningen die ze ook in de kleedkamer gebruikt.