Joost van Geel

Prestatiemanager Koninklijke Nederlandse Hockeybond

Joost is zijn hele carrière al actief met doorontwikkeling van teams en talenten. In het hockey deed hij dat als hoofdcoach bij onder andere Groningen en Kampong, en als bondscoach in de zaal en van verschillende nationale jeugdteams. Bij de hockeybond ontwikkelt en begeleidt hij momenteel de coaches van de nationale jeugdselecties t/m jong oranje.

‘Mensen ontwikkelen zich het beste rondom de afgesproken uitgangspunten’

Sportief hoogtepunt

Het meest bijzonder is als de ogenschijnlijk niet in te halen achterstand alsnog wordt omgebogen naar winst. Soms op miraculeuze wijze. Zoals een finale bij een 4-landen toernooi in Berlijn. Onze tegenstander Duitsland was veel beter op dat moment, maar kwam niet tot scoren. Tót 2 minuten voor tijd… 1:0 Duitsland! Door onze keeper te wisselen voor een speler, raakten de Duitsers zo van de kook dat we net voor tijd nog wisten te scoren. In de verlenging wonnen we de wedstrijd met 2:1, dankzij een golden goal. Het met elkaar bedenken van dergelijke scenario’s, ze toepassen als de situatie er om vraagt en er dan ook nog mee winnen, dat is euforisch en memorabel!
En natuurlijk prachtig om het Europees kampioenschap te winnen. Zoals in het zonovergoten Valencia waar we met een jonge groep het gastland, in de finale, ternauwernood versloegen met een zeer zelfregulerende ploeg, onder aanvoering van latere wereldtoppers Lidewij Welten en Kelly Jonker.
LUCKNOW (India) -   Junior World Cup hockey  U21 for men . De nieuwe KNHB performance manager, JOOST VAN GEEL.COPYRIGHT  KOEN SUYK

Naast het veld

Joost verdiende zijn sporen in het onderwijs, ondermeer als vakgroepvoorzitter bij de Rijksuniversiteit Groningen en als opleidingsmanager bij het ROC Alfa-college. Begin jaren ’90 volgde hij sportopleidingen bij het CIOS in Heerenveen en de ALO in Groningen. Later studeerde hij nog talent- en organisatieontwikkeling bij de AOG School of Management en specialiseerde hij zich bij het Bert Hellingen Instituut in systemisch dynamische methodes.

Wat hem nog scherp op het netvlies staat, is het verkozen te worden als ‘beste sportopleiding van Nederland’, 3 jaar nadat dit expliciet als ambitie was geformuleerd. Een bijdrage én ontwikkeling van velen, op vele gebieden, maakte van deze droom een euforische werkelijkheid.

Trainingsthema’s

Joost kijkt naar individuele kwaliteiten en ieders positie binnen het collectief. Dus naar talent én naar team.

  • teamdynamiek en samenwerking
  • talenten en de kracht van verschillen
  • teamambities en innovaties
  • effectief feedback geven

Joost is ondermeer actief bij de training Time-out. Daar gaat hij met jullie team aan de slag met samenwerking, cultuur en ambities. Net zoals in de topsport gaat dit er actief en soms direct aan toe. Onder de noemer ‘liefdevol meedogenloos’ stimuleert hij eerlijke, duidelijke en respectvolle feedback.