Dennis Higler

Scheidsrechter Betaald Voetbal

Dennis fluit nationale en internationale voetbalwedstrijden. Op 14 mei 2017 floot hij als jongste scheidsrechter ooit de kampioenswedstrijd in de eredivisie: Feyenoord – Heracles. Met zoveel belangen en emoties weet je één dingen zeker: weerstand komt er toch!

“Verwar een impopulaire beslissing niet met een slechte beslissing”

Sportief hoogtepunt

2017 was een bijzonder jaar. Het debuut in de Europa League was een prachtige ervaring, waarbij taalbarrières en cultuurverschillen ineens een rol spelen. Het absolute hoogtepunt was echter de kampioenswedstrijd van Feyenoord in de kolkende Kuip. Een historische wedstrijd, die gelukkig niet herinnerd wordt om het optreden van de arbitrage (zoals het hoort!). Zijn carrière begon overigens toen hij als speler vanwege een grote mond zelf de fluit in de handen kreeg geduwd.

Naast het veld

Naast zijn sportieve carrière werkt Dennis bij Pon Logistics. Als project consultant heeft hij met uiteenlopende spelers en belangen te maken. Daarbij ervaart hij – net als op het veld – het belang van duidelijk zijn én relaties bewaken. Op de juiste momenten doorpakken of juist meebewegen.

Trainingsthema’s

Als scheidsrechter is Dennis de autoriteit op het veld, maar maakt hij verrassend weinig gebruik van zijn machtsmiddelen. Hij beïnvloedt het spel met consequente afwegingen, heldere uitleg, inlevingsvermogen en allerlei subtiele handigheidjes.

  • Verbale en non-verbale communicatie
  • Zelfvertrouwen
  • Omgaan met twijfel en weerstand
  • Gezag en persoonlijk leiderschap

Bij de training Fluitend de baas demonstreert hij met aansprekende filmfragmenten en anekdotes hoe topscheidsrechters hun gezag bewaken en omgaan met lastige beslissingen en weerstand.